Een responsive website nodig? Kies voor mobile first

Wil jij een website laten maken, dan weet je vast dat een responsive website dan echt een vereiste is. Heb je echter een oudere website, dan is er een kans dat deze nog niet responsive is. Een responsive website is een website die net zo gemakkelijk te bekijken en te navigeren is op een mobiele telefoon als op een pc. Deze heeft namelijk meerdere versies en beeldt de tekst en de knoppen groter af als er een apparaat met een kleiner scherm wordt gebruikt. Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan een responsive website, omdat die gebruiksvriendelijker is. Maar wil je echt voorbereid zijn op de toekomst, dan kies je voor mobile first.

Hoe wordt een responsive website gemaakt?

Iedere website die nu gemaakt wordt is responsive. Oudere websites zijn dat nog niet allemaal. Een responsive website wordt ontworpen voor gebruik op de pc. Dat betekent een grotere monitor met een landscape oriëntatie. De muis wordt gebruikt om stukken te selecteren en knoppen aan te klikken. De tekst is kleiner, de knoppen zijn kleiner, er kan meer informatie op één pagina en de foto’s kunnen groter worden afgebeeld. Deze versie voor de pc wordt vervolgens aangepast zodat de pagina’s net zo gemakkelijk op kleinere beeldschermen (tablet en mobiele telefoon) kunnen worden bekeken. In de meeste gevallen zijn er drie versies, voor drie verschillende schermgroottes.

Hoe wordt een mobile first website gemaakt?

Voor een mobile first website – de naam verklapt het al een beetje – wordt de mobiele versie eerst ontworpen. Dat betekent dat deze perfect in elkaar zit voor gebruik op de mobiele telefoon. De teksten zijn korter, de knoppen groter, alles is duidelijk zichtbaar en gericht op een portrait oriëntatie. Aan de hand van deze mobiele versie worden dan vervolgens de versies voor de tablet en de pc gemaakt. Een mobile first website zet de mobiele gebruiker dus voorop, terwijl een responsive website zich nog steeds eerst richt op de persoon achter de pc.

Waarom mobile first?

Voor SEO is het een basisvereiste dat je een responsive website hebt. Deze is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te bekijken, welk apparaat je ook gebruikt. Echter, als je kijkt naar de apparaten waarmee de meeste zoekopdrachten worden uitgevoerd, dan wordt al meer dan de helft vanaf de telefoon gedaan. Google ziet dat en wil deze meerderheid zo goed mogelijk van dienst zijn. Dat betekent dat een mobile first voorrang zal krijgen op een responsive website. Als de trend zich voortzet, en die kans is zeer groot, zal het aantal mobiele gebruikers snel groeien. Mobile first pagina’s zullen in de toekomst dus nog meer waarde krijgen.

Voorbereid op de toekomst

Heb je een oude website die opgefrist moet worden? Wil je een nieuwe website laten maken? Heb je een bestaande website waarmee je je concurrenten voorbij wilt gaan? Laat deze dan omzetten of ontwerpen als mobile first website en win het gevecht om de eerste plaats in de zoekmachine resultaten. Nowweb.nl laat je graag zien wat je precies kunt verwachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *